Sian Ka’an: welcome to paradise

Na bijna twee uur over een hobbelige zandweg rijden, dwars door de jungle, komen we eindelijk aan in Sian Ka’an: een bioreservaat vol verrassingen. Schildpadden, krokodillen én dolfijnen staan ons te wachten tijdens deze bijzondere trip.

sian-kaan

Sian Ka’an is een waar paradijs, dat ik tot nu toe twee keer heb mogen ontdekken. Dit bioreservaat ligt na Tulum. Sinds 1986 is het bestempeld als Nationaal Park en een jaar later werd Sian Ka’an bestempeld als werelderfgoed. Wie Sian Ka’an bezoekt, ontdekt de pure schoonheid en natuur van Mexico. Behalve de indrukwekkende uitzichten tijdens de reis in de auto, is het water bij Punta Allen prachtig! Een van de meest blauwe en heldere wateren die ik ooit heb gezien.

Excursie vs auto huren
Het is geen plek om op eigen houtje te bezoeken, omdat je uiteindelijk met motorbootjes de zee op gaat. De eerste keer heb ik de excursie gedaan, de tweede keer een auto gehuurd en via een contact kregen we een bootje met kapitein, maar qua prijs komt het uiteindelijk op hetzelfde neer; daarom zou ik eerder – in dit geval – voor een excursie kiezen. 

Binnen no time kregen we al te maken met een lekke band van onze huurauto. De wegen zijn hobbelig en liggen vol met stenen, waardoor de auto snel beschadigt raakt. Nog een reden om het niet op eigen houtje te doen.

sian-kaan-punta-allen

Excursie
Voor een excursie ben je zo’n 125 tot 140 dollar per persoon kwijt. Dit hangt af van welk type vervoer je kiest: je kunt zelf rijden in de jeep, of kiezen voor de safaribus. Naar mijn mening is de safaribus comfortabeler en relaxter; je hoeft niet zelf te rijden over de wegen en kunt genieten van de mooie uitzichten. Vroeg in de ochtend vertrek je word je opgehaald bij je hotel of accommodatie, waarna je richting Sian Ka’an gaat. Het leuke aan deze excursie is dat je een groot gedeelte van Tulum ziet onderweg, omdat je daar doorheen rijdt. Vervolgens kom je aan in het bioreservaat Sian Ka’an; een hobbelige zandweg staat je te wachten. Onderweg is er een brug waar vaak gestopt wordt, de laatste keer zag ik enorme roggen en barracuda’s vanaf de brug. Daarna is het tijd om in de motorbootjes te stappen: op zoek naar dolfijnen! De kans dat je deze daadwerkelijk ziet is 99 procent. Je vaart langs de mangroves en met een beetje geluk spot je zelfs een krokodil. Daarna is het tijd om de echte oceaan op te gaan; schildpadden! Ook deze zie je nagenoeg altijd. Vervolgens wordt er gestopt om te snorkelen bij verschillende riffen. Daarna is het tijd voor de hemel op aarde: de prachtige zee bij Punta Allen, waar je tijd hebt om te zwemmen. Na een lunch – deze is inbegrepen – is het tijd om terug te varen.

Sian Ka’an is misschien een ietwat duurdere excursie, maar het is het 100 procent waard. Wie van natuur houdt en het diverse Mexico wilt zien, mag dit mooie stukje niet overslaan.

 

 

 

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *