Vliegen/Visa

Het is een lange zit, maar dan heb je ook wat. In ongeveer 11 uur bereik je de luchthaven van Cancún. De voorpret begint al vlak voor de landing, met prachtig zicht op de Caribische zee. Kort daarna start je het avontuur in Mexico.

Vliegen
Bezoek je de Riviera Maya, dan vlieg je naar Cancún. De reis gaat vaak samen met een tussenstop op Cuba. Je hebt verschillende opties in Nederland, België en Duitsland.

Amsterdam Schiphol: TuiFly vliegt driemaal per week vanaf Amsterdam, met een tussenstop op Cuba. Je hoeft dan niet over te stappen, maar kunt in het vliegtuig blijven – tenzij het personeel verzoekt om tijdelijk van boord te gaan voor een schoonmaak. In het ergste geval rijd je een paar rondjes in de bus of wordt je naar een afgesloten ruimte gebracht. Deze tussenstop duurt 1 tot 2 uur.

Brussel Zaventem: TuiFly vliegt driemaal per week vanaf Brussel, soms met een tussenstop op Cuba. Hierbij geldt hetzelfde als hierboven aangegeven; geen overstap.

Düsseldorf International Airport: Luchtvaartmaatschappij Condor vliegt eenmaal per week rechtstreeks. Op de andere dagen zijn er vluchten beschikbaar met korte en lange tussenstops.

Keulen-Bonn: De Duitse airline Eurowings voert 3 keer per week een vlucht uit naar de luchthaven Cancún. Twee keer week vliegt Eurowings non-stop, eenmaal per week met tussenlanding in München.

KLM / Aeromexico: Een andere optie vanaf Amsterdam is vliegen via Mexico City met KLM of Aeromexico. Je ontkomt dan niet aan een overstap, maar er is keuze genoeg. Zowel KLM als Aeromexico vliegen elke dag naar Mexico-City. Vanuit daar kun je verder te reizen naar Cancún met een andere airline of met Aeromexico zelf. De vlucht duurt dan nog ongeveer een uur.

Visa
Heb je een Nederlands paspoort, dan hoef je vooraf geen visum aan te vragen. In het vliegtuig krijg je visumpapieren aangereikt die je in dient te vullen. Daarop wordt bijvoorbeeld gevraagd waar je verblijft en voor hoe lang. Bij de security op het vliegveld nemen ze een deel van dit papier in beslag. Het andere gedeelte krijg je zelf mee. Gooi dit niet weg! Als je vakantie erop zit, moet je dit papier namelijk weer laten zien op het vliegveld bij de check-in. Doe je dit niet, dan levert dit je een boete op.

Cancún Airport
Het vliegveld van Cancún is niet groot, maar wel van alle gemakken voorzien. Op WiFi na, want helaas heeft het vliegveld vooralsnog geen WiFi beschikbaar gesteld. Ook rokers worden teleurgesteld, want na de security is er geen rookhok meer. Wel zijn er vele restaurants, fastfoodketens en een aantal winkels. In de tax-free shop kun je overigens alleen contant of met creditcard betalen, niet met de pinpas.

De Rode Knop
Verlaat je het vliegveld van Cancún, dan gaat je koffer nog een keer door de scan. Ook moet je op een knop drukken. Als deze rood opgloeit heb je pech en ben je een van de willekeurige ongelukkigen die zijn of haar koffer mag opentrekken en overhoop halen. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, in de meeste gevallen krijg je groen licht en kun je zonder problemen doorlopen.

Transfer
Indien je een pakketreis hebt geboekt, is je transfer in 99% van de gevallen al geregeld. Ga je op eigen houtje? Dan is de ADO-bus de beste en goedkoopste optie. Deze vrij luxe bus (inclusief tv-schermen en airco) rijdt onder andere naar het centrum van Cancún, Playa del Carmen en Tulum. Tickets kun je bij de ADO-bali kopen, daarvan zijn er meerdere op het vliegveld. Een ticket naar Playa del Carmen kost 178 pesos; omgerekend ongeveer 8,50 euro.

Je zult al snel vele taxichauffeurs om je heen verzamelen als je het vliegveld verlaat. Lach vriendelijk, maar ga er niet op in. Wil je toch een taxi pakken? Lees je goed in.