Vervoer

De Riviera Maya doorkruisen is alles behalve lastig. Er zijn ontzettend veel manieren om je van A naar B te plaatsen. En vaak nog voor een klein prijsje ook.

ADO-bus
Veilig, snel, goedkoop én vrij luxe. De bussen van het bedrijf ADO zijn voorzien van airco en tv-schermen. Er zijn verschillende busstations gevestigd in Cancún, Playa del Carmen en Tulum. De ADO-bus heeft veel verbindingen naar verschillende bestemmingen, zelfs in andere staten. Sterker nog, met de ADO-bus bereik je Belize in ongeveer zes uur vanaf Playa del Carmen. De bussen hebben een vaste frequentie, variërend van één keer per dag tot elk half uur, afhankelijk van de route. Een kaartje koop je online of bij het busstation zelf. 

Take it easy, take a Taxi
Pak je een taxi, dan betaal je daar meer voor dan het OV en dat is logisch. De taxi-prijzen zijn over het algemeen vrij laag, maar let goed op als toerist: taxi-chauffeurs willen nog al eens hoger inzetten dan de rit waard is. Het is verstandig om vooraf te checken wat een rit zou moeten kosten.

Je betaalt automatisch meer als je in Playacar een taxi naar de stad pakt. Een rit vanuit Playacar naar het centrum kost minimaal 100 pesos, afhankelijk van het seizoen en waar je in het centrum uit wil stappen. Spreek van te voren altijd de prijs af met de taxichauffeur, ze hebben namelijk geen meters.

Het is niet gebruikelijk om fooi te geven; dit wordt al bij de prijs in berekend. Reis je met een koffer? Dan is het gebruikelijk om 10 tot 20 pesos per koffer extra te geven.

The local way: Colectivo
Wie het aandurft om all the way Mexican te gaan, moet per Colectivo reizen. Dit is verreweg de aller goedkoopste manier om je te verplaatsen in de Riviera Maya. Te laat komen ze nooit, want ze rijden niet op tijd. In principe zijn er een aantal opstapplaatsen in zowel Tulum, Cancún als Playa del Carmen, maar jij kiest waar je afgezet wil worden. Er zijn namelijk geen officiële busstations, maar wel een aantal plekken waar veel mensen op een Colectivo wachten. Je kunt dus in principe ook overal langs de weg instappen, mits er nog plek is in het busje.

Wel is er een algemene opstapplaats in Playa del Carmen; deze vindt je op Calle 2, tussen Avenida 15 en Avenida 20. Je zult al snel mensen rondom de witte busjes zien staan. Vaak wordt er omgeroepen waar ze heen rijden. Stap je op een andere plek op, bijvoorbeeld 50 Avenida, een van de hoofdwegen van Playa del Carmen? Kijk dan wat er op de Colectivo staat; ze rijden verschillende routes. Spreek je niet zo goed Spaans? Dan is het handig om, wanneer je instapt, te vertellen aan de buschauffeur waar je heen moet. Geef alsnog wel aan wanneer je uit wilt stappen, want de chauffeur kan het niet altijd allemaal onthouden.

Om een idee van de prijs te geven: Een rit van Playa del Carmen naar Puerto Morelos kost tussen de 20 en 30 pesos (1 euro tot 1,50 euro). Dit is een rit van ongeveer 30 minuten. Een enkeltje Playa del Carmen naar Tulum kost ongeveer 40 pesos (2 euro).

Auto huren
Een auto huren kan op verschillende plekken. Lees je vooraf goed in of boek zelfs je auto vanuit Nederland bij een gerenommeerde autoverhuurder, zodat je zeker weet dat het goed geregeld is. Rijden in Mexico is van een heel ander niveau dan in Nederland. Er zijn wel degelijk verkeersregels, maar die worden lang niet altijd nageleefd. Let dus altijd goed op als je de auto in stapt.

Belangrijk: er steken regelmatig mensen de snelweg over. Dat is vrij normaal in Mexico, maar levensgevaarlijk. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken. Blijf altijd alert achter het stuur.