Geldzaken

De nationale munteenheid is de Mexicaanse pesoReken je alleen niet rijk met het blauwe briefje van 20, want de waarde ervan is ongeveer een euro. Reken echter wel dus op een volle portemonnee!

De Peso
De Mexicaanse peso is de nationale munteenheid. Zoals elke valuta is de waarde afhankelijk van de valutamarkt. Het makkelijkste is om uit te gaan van 20 pesos, dit is ongeveer een euro. Houdt er rekening mee dat het de ene keer 18 pesos kan zijn en de andere keer 22.

Betalen
Zorg altijd voor contact geld of een creditcard. De Nederlandse pinpas werkt over het algemeen niet in winkels en ook niet bij supermarkten of kledingketens als H&M. Een creditcard wordt wel geaccepteerd. Ook dollars worden bijna overal geaccepteerd, maar meestal is betalen met pesos de voordeligste manier.

Pinnen
In bijna alle toeristische plaatsen zijn voldoende pin-automaten aanwezig. Het beste is om geld op te nemen bij een pin-automaat gekoppeld aan een bank en niet bij een ‘ losse’ ATM op straat. Het kan gebeuren dat je pas niet werkt, ook al ben je tot de laatste stap gekomen tijdens het pin-proces. Geen nood, meestal is er niets aan de hand. Soms is het apparaat ‘ overstuur’ door de onbekende kaart. Check het de volgende dag voor de zekerheid bij je bankafschriften via online bankieren.

Er zijn verschillende banken, maar niet bij elke bank kun je met een maestro-kaart pinnen. Kijk dus vooraf goed of het maestro-teken er tussen staat. Ook hanteren banken verschillende toeslagen. Geld in het buitenland opnemen kost altijd geld. Zo zal je eigen bank transactiekosten rekenen, evenals de Mexicaanse bank. Probeer dus niet heel vaak kleine bedragen op te nemen. Over het algemeen hanteert CiBanco een relatief laag bedrag en is het een betrouwbare bank.

Fooi
Wanneer geef je fooi en wanneer niet? Anders dan wij gewend zijn, leven veel Mexicanen die werkzaam zijn in de toeristenbranche grotendeels van hun fooi.
Slaap je in een hotel, dan is het gebruikelijk om elke dag een fooi neer te leggen van 20 pesos. Natuurlijk kun je een keer een dag overslaan of juist iets extra’s neerleggen. Doe bovenal waar jij je goed bij voelt, maar houdt er rekening mee dat je iemand erg blij maakt met een extra’tje. Bovendien wordt je er zelf ook blij van, want je zult in veel gevallen merken dat kamermeisjes extra werk besteden aan jouw hotelkamer.

Het wordt helaas vaak vergeten, maar degene die jouw koffers naar de kamer brengt verricht zwaar werk en verdient meestal weinig. Met 20 pesos per koffer kun je iemands dag nog zonniger maken.

Het is niet gebruikelijk om een taxichauffeur fooi te geven, want over de prijs onderhandel je vooraf al. Hierover lees je meer bij ‘Vervoer’.

In restaurants is het gebruikelijk om 10 tot 20 procent van het totaalbedrag te tippen. In enkele restaurants worden de ‘servicekosten’ al berekend. Dit staat dan op de bon beschreven.