Eet smakelijk

Of ‘ buen provecho’ , zoals Mexicanen graag zeggen voor zij aan hun taco’s beginnen. Mexico is het land waar culinair en eenvoud elkaar treffen. Elke regio kent haar eigen keuken, elke stad kent haar eigen ingrediënten.


Algemeen
Eten vormt een belangrijke sociale bezigheid voor Mexicanen. Wanneer zij tijd hebben, tafelen ze graag omringd met vrienden én een goede mezcal. De keuken is uitgebreid en bestaat uit veel meer dan lekkere taco’s. Tortilla’s vormen echter een belangrijk element in de Mexicaanse keuken. Er zijn vele varianten die onder menig buitenstaander verwarring kunnen zaaien. Want wat is het verschil tussen chilaquiles, quesadillas en taco’s?

Tequila, mezcal of cerveza?
Tequila; het meest bekende drankje van Mexico. Toch zijn wij in Nederland meegegaan met de Amerikaanse hype en kennen wij het drinken van tequila als volgt:

1. Strooi zout op je hand
2. Drink de tequila
3. Bijt in de citroen

In Mexico gaat het drinken van tequila gepaard met iets meer passie. Allereerst is het belangrijk dat je een goede tequila te pakken hebt. Het zout laten Mexicanen vooraf achterwegen, maar de sterke alcohol bijten ze wel af met – het liefst – een limoen, soms met zout, soms met speciale pepers. Er bestaat zelfs chocolade-tequila!

De real deal is mezcal. Ook hierbij geldt de gouden regel: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Probeer je een mezcal? Zorg dan voor een goede, want mezcal is ontzettend lekker. Voor wie durft, mag de worm onderin de fles oppeuzelen.

Mexico is ook het land van de cerveza, oftewel bier. De bieren zijn over het algemeen lichter en minder bitter dan wij in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Corona of Sol. Andere populaire Mexicaanse biermerken zijn Dos Equis (XX) en Modelo.

Eetgelegenheden
Wie zich in een toeristisch gebied bevindt, zal merken dat de eetgelegenheden eindeloos zijn. Neem bijvoorbeeld 5th Avenue in Playa del Carmen. Hier barst het van de leuke stekjes, maar de een beter dan de ander. Zin in sushi? Geen probleem. Pizza.. in overvloed! En daarnaast natuurlijk de vele Mexicaanse tentjes, waar je de lekkerste gerechten voorgeschoteld krijgt tegen een – over het algemeen – eerlijke prijs. Voor een typische Mexicaanse ervaring ga je naar een Taqueria. Deze taco-tenten vind je op bijna elke hoek van de straat en soms zijn ze zelfs 24/7 open. 

Streetfood
Eten halen bij een kraampje op straat… Doen! Het eten wordt (uitzonderingen daar gelaten) goed en op hygiënische wijze bereid. Niets is lekkerder dan een verse taco voor slechts 0,30 eurocent tussen de locals.  Is het druk bij een kraampje? Dan zit je goed.

Naast taco’s worden er ook veel marquesita’s verkocht op straat. Een zoete ‘harde’ crêpe waar je zelf de ingrediënten op kunt kiezen. Tip: kaas en Nutella gaat uitstekend samen.