De mysteries van Chichén Itzá

Na een bezoek aan de Maya-ruïnes in Tulum en Cobá werd het toch echt tijd voor de koning der Mayasteden. Dat kan er maar een zijn: Chichén Itzá. En wauw… Indrukwekkend en mysterieus, dat zijn voor mij de enige correcte woorden om te beschrijven wat ik voelde, toen ik op de vroege ochtend voor de machtige piramide Kukulcán stond.

Het is de een van de bekendste en grootste Maya-steden ooit gebouwd, met als letterlijk hoogtepunt de piramide Kukulcán. Ik zal het kort houden, want Chichén Itzá is een bezienswaardigheid die je moet ervaren. Kukulcán is ronduit bijzonder. De top van de piramide komt precies op 365 treden uit, en dat aan alle vier de zijden. De bovenste ‘steen’ is nummer 365. En hoeveel dagen heeft een jaar? Precies: 365. Tijdens de rondleiding wordt duidelijk hoe ver de maya’s al waren in hun ontwikkeling. Het is het volk dat leefde op de stand van de sterren. Helaas in heel veel kennis verloren gegaan. Naast de grote piramide, die op elke typische foto opduikt, heeft Chichén Itzá onder andere een graftombe, een soort ‘arena’, waar een bijzonder balspel werd gespeeld, een markt en nog veel meer oude overblijfselen van huizen en tempels.

De heilige cenote
Een andere belangrijk hoogtepunt is de heilige cenote, waar een nogal wreed verhaal achter schuilgaat. Op zijn minst werden hier honderd mensen geofferd, maar wetenschappers hebben nooit de hele cenote leeg kunnen vissen. Onderzoeken zijn dan ook gestaakt. Naar het schijnt liggen hier duizenden oude voorwerpen en schatten.

Een lesje geschiedenis
Chichén Itzá werd in de 6e eeuw gesticht aan de rand van een krater. De geschiedenis van deze krater gaat zelfs nog verder terug. Aangenomen wordt dat deze veroorzaakt werd door de meteorietinslag die in één klap alle dinosaurussen uitroeide. Honderden en honderden jaren geleden besloot het Maya-volk hier hun stad te stichten. Echter kwam deze pas later tot bloei, zo rond de 9e eeuw. Chichén Itzá groeide vervolgens uit tot een van de belangrijkste Maya-steden. 

Waar?
Chichén Itzá ligt in de staat Yucatan, ten westen van de koloniale stad Valladolid. Een bezoek is dan ook goed te combineren met elkaar. Je kunt er voor kiezen om een excursie te boeken, maar ook is het mogelijk om zelf een ADO-bus te pakken vanaf Playa del Carmen. Vanaf hier duurt de rit ongeveer twee uur. Handig om te weten: Je gaat een uur terug in de tijd als je vanuit Quintana Roo naar Yucatán gaat. 

Tip
Ga vroeg in de ochtend, zodat het nog niet wemelt van de toeristen. Op jaarbasis bezoeken ruim een miljoen toeristen deze bezienswaardigheid. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *