Go off-road en bezoek Ek Balam!

Wauw, wat een fantastische plek is Ek Balam! Deze Maya-ruïne ligt verscholen in de jungles van Yucatan. Het is even rijden, maar dan heb je ook wat. Ik weet het zeker; Ek Balam is mijn nieuwe favoriete Maya-site.

ek-balam-yucatan-mexico

Chichen Itza, Coba, Tulum… Wie een beetje research naar tours in Mexico doet, komt al snel uit op deze Maya-piramides. Ek Balam wordt vaak vergeten, ten onrechte. Deze ruïne ligt namelijk een aardig eindje verstopt in de jungle, maar dat maakt het juist zo speciaal. En eerlijk gezegd: het is heerlijk! Want je deelt deze plek maar met een handjevol andere bezoekers.

Inderdaad, Ek Balam is erg rustig. Ik telde zo’n 30 tot 50 andere mensen toen ik er was. Dat is niets, in vergelijking met Chichen Itza, dat jaarlijks meerdere miljoenen mensen aantrekt.

ek-balam-yucatan-mexico

Voordelen
Een ander pluspunt van Ek Balam: de site is goed begaanbaar, er is genoeg schaduw door de bomen (dit ontbreekt in Tulum bijvoorbeeld) en het is niet zo reusachtig, de piramides staan relatief dicht bij elkaar. Wie Chichen Itza heeft bezocht, weet dat de loopafstanden soms groot kunnen zijn. 

Piramides beklimmen!
Maar Ek Balam won mijn hart met het feit dat je gewoon op de piramides kunt lopen en klimmen. Heerlijk! In Tulum en Chichen Itza zijn de meeste gebouwen namelijk afgezet met touwen en de piramides beklimmen is jaren geleden al verboden. In Ek Balam is het beklimmen van de piramides dus geen enkel probleem! En het uitzicht vanaf de hoogte ruïne.. Fantastisch! Denk aan 360 graden jungle, inclusief uitzicht op de andere maya-gebouwen. De foto’s spreken voor zich.

ek-balam-maya-ruine

Combineer met Valladolid
Ben je uitgekeken in Ek Balam? Valladolid ligt op zo’n 25 minuten rijden! Wij brachten de middag dus in Valladolid door. Je kunt deze twee bestemmingen uitstekend met elkaar combineren. 

ek-balam-maya-ruine-yucatan

Wil jij Ek Balam ontdekken? Sinds kort neem ik Nederlanders mee naar mijn favoriete plekken, een privé-tour dus! Deze tour beviel erg goed, waardoor ik besloten heb hem aan te bieden, omdat het lastig is om hier zelf te komen. Je bezoekt dan samen met mij Ek Balam, Valladolid & een cenote. Kijk onder het kopje tours voor meer informatie.  

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *