Discover Valladolid

Inmiddels rijden we door Maya-dorp nummer vijf, wanneer Valladolid eindelijk wat dichterbij lijkt te zijn. Doordat we een verkeerde tolweg namen, kruisen we de jungles van Yucatan en zien we zo nu en dan teken van leven in de minidorpjes onderweg. Maar het is het waard, want Valladolid is een magisch pareltje. 

Valladolid in Yucatan

Valladolid wordt vaak opgenomen in de tours naar Chichen Itza, maar het is zonder twijfel de moeite waard om hier een hele dag door te brengen. De plaats wordt ook wel vergeleken met Mérida, maar dan veel kleiner. Wat je kunt verwachten: een gezellig plein, wat in de avonduren vrolijk oplicht, mooie koloniale gebouwen en leuke kleine winkeltjes. 

Plaza in Valladolid

Iglesia de San Servacio

De troef van het plein is de indrukwekkende kathedraal: Iglesia de San Servacio. Deze keer besloten we naar binnen te gaan. De kerk is net zo indrukwekkend van binnen als van buiten. Dus wanneer je de tijd hebt, neem dan zeker een kijkje.

Valladolid in Yucatan

Cenote Zaci

Maar… Valladolid heeft nog een verrassing in petto: cenote Zaci, gelegen op 5 minuutjes lopen vanaf de plaza. Ik heb inmiddels vele cenote’s gezien, maar Zaci staat zeker in mijn top 3-lijstje. De cenote is half open, heeft een prachtige blauwe kleur en is groot. Hier kun je 1 á 2 uur doorbrengen zonder je te vervelen. Neem dus zeker een frisse duik in het water wanneer je in Valladolid bent!

valladolid cenote zaci

Goed, de tocht er naar toe liep niet zoals gepland. Dankzij een verkeerde afslag kwamen we langs verschillende Maya-dorpjes. Maar dat is het leuke van andere wendingen: onze hele achterbak zat vol met planten, gekocht bij lokale tuinders. Zo kochten we een mega-cactus voor 2 dollar.. Ook kwamen we langs talloze andere winkeltjes, waar de productprijs een stukje lager ligt dan in het toeristengebied. 

Valladolid

Over Valladolid

Valladolid is een oude koloniale stad, met veel Spaanse invloeden. Dat is niet zo gek, want het – toen nog – dorpje werd gesticht in 1545 door de Spaanse veroveraars. Maar, zoals dat vroeger ging, werd Valladolid gesticht bovenop de voormalige Maya-stad Zaci. Binnen een jaar was de maya-cultuur verloren. En inderdaad, daar komt de naam van de cenote vandaan. Wie zich ook maar een klein beetje in de Maya-cultuur heeft verdiept, weet dat cenote’s zeer belangrijk waren in de maya-cultuur. 

cenote zaci

Hoe kom je er?

Valladolid ligt op zo’n twee uur rijden, indien je de juiste route neemt. Je kunt ervoor kiezen om een auto te huren en zelf op pad te gaan, maar houd rekening met lastige wegen, weinig verlichting en het Mexicaanse verkeer, want dat is andere koek dan in Nederland. Een andere optie is in combinatie met een tour naar Chichen Itza. Je hebt dan vaak 1 tot 2 uur de tijd om de stad te verkennen. In principe is dat genoeg om de highlights te zien, maar indien je langere tijd in Mexico verblijft loont het om een hele dag voor Valladolid uit te trekken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *