Tulum

Relax… Tulum is een magische plek; een soort hippie meets trendy. Geheime strandfeesten, eco-accommodaties en hippe koffie- en sapbarretjes, gelegen tussen de palmbomen geven een idyllisch sfeertje, maar vooral de fantastische stranden maken het plaatje compleet.

In Tulum ontsnap je aan de drukte van Playa del Carmen en Cancún. Hop van de ene strandtent naar de ander: van een simpel rieten tentje midden op het strand voorzien van schommels, tot aan luxueuze, stijlvolle beach bars: je vindt hier een bonte verzameling, maar allemaal het proberen waard!

Drie delen
Tulum bestaat simpelweg uit drie gedeeltes: de bekende Maya-ruïnes aan het strand, kilometerslange weg naast het strand waar de meeste hotels en restaurants liggen en downtown Tulum, waar de locals leven. Het centrum van Tulum geeft een totaal ander beeld dan het gezellige strandgedeelte. Het is klein en het voor toeristen simpel gezegd onaantrekkelijk. Wél is het goed om te zien wat er schuil gaat achter het luxe leven dat zich een paar kilometer verderop bevindt, want ook dit is Mexico. De lijn tussen armoede en luxe kan heel dun zijn.

De weg naast het strand heet Carretera Tulum Boca Paila. Deze weg heeft aan de ene zijde een eindeloos strand en aan de andere kant is het vooral heel groen, vol palmbomen. Je rijdt bijna door een tunnel van bomen, met zo nu en dan zicht op zee tussen alle hippe hotels, winkels en barren door. Het is vooral het kleinschalige dat Tulum een aantrekkelijke plek maakt: hier vind je geen metershoge gebouwen, maar juist kleine en bijzondere accommodaties.

Maar het zijn de eeuwenoude Maya-ruïnes die Tulum tot een wereldberoemd stadje hebben gemaakt. Het zijn namelijk de enige tempels gebouwd aan zee: zeer indrukwekkend! Bezoek je Tulum, neem dan zeker een kijkje bij de ruïnes. Je kunt een gids inhuren, maar ook op eigen houtje de ruïnes verkennen is goed te doen. Het is wel aan te raden om (vroeg) in de ochtend te gaan, want door het gebrek aan schaduw kan het erg heet worden in de loop van de dag.

Strand
Playa Paraiso is het beroemdste en misschien wel het mooiste strand van Tulum. Dit strand ligt tussen de ruïnes en het begin van Carretera Tulum Boca Paila.