Playa del Carmen

Wie 20 jaar geleden voor het laatst in Playa del Carmen was, zou het niet meer terug herkennen. Dit vissersdorpje is uitgegroeid tot een van de meest levendige en geliefde plekken van Mexico. Het is het bruisende hart van de Riviera Maya. Hier proef je de Mexicaanse sferen, maar ben je voorzien van alle gemakken.

Playa del Carmen ligt tussen Cancún en Tulum, waardoor het de ideale uitvalsbasis vormt om meerdere plaatsen te bezoeken. Daarnaast is de populaire badplaats voorzien van alle gemakken. Er zijn verschillende mooie stranden, veel gezellige eettentjes en nog eens tientallen winkels, waaronder internationale ketens als Zara en H&M. Je bent hier voorzien van alle gemakken.

Playacar
De twee belangrijkste toeristische plekken van Playa del Carmen zijn 5th Avenue en Playacar. Playacar is een speciaal afgesloten zone, waar het gros van de hotels zich bevindt. Hier vind je voornamelijk chainhotels, maar ook kleinschalige accommodaties. De ‘wijk’ ziet er zeer netjes en verzorgt uit, met veel groen, palmbomen en natuurlijk ligt een groot gedeelte van de hotels aan het strand. Ook zijn er meerdere kleine winkelcentra aanwezig en sta je met een minuut of 5-10 per taxi buiten de poort, waar het Mexicaanse leven zich afspeelt: 5th Avenue.

5th Avenue
5th Avenue vormt het bruisende hart van Playa. Deze straat is kilometers lang en loopt parallel aan het strand. Als je de uitgang van Playacar als beginpunt neemt, wordt je in het eerste gedeelte van 5th Avenue vooral verrast met moderne winkels. Hoe verder je 5h Avenue afstruint, hoe gemoedelijker het wordt. Naast de vele winkels, zijn er ook veel bars en restaurants gevestigd. Vooral ’s avonds bruist het in de straten van Playa.

Stranden
Veel hotels in Playacar zijn gevestigd aan het strand en bieden faciliteiten als ligbedden en watersporten aan. Daarnaast zijn er nog een aantal openbare stranden, waaronder één in Playacar. Deze bevindt zich vlakbij hotel The Reef Playacar. De toegang tot het strand is een beetje verstopt en ligt aan het einde van een doodlopend weggetje, herkenbaar aan de houten kar die op de hoek staat, een blok van The Reef. Je loopt vervolgens door een kleine jungle, waar je met een beetje geluk een kolonie rode neuswasberen tegen het lijft loopt, en daarna kom je uit op een grasveld. Vervolgens ga je naar rechts de stoep op en daarna naar links: je bent dan op een mooi stukje strand, waar het over het algemeen rustiger is dan bij de hotels. Een ander populair strand bevindt zich aan 5th Avenue, naast de ferry naar Cozumel. Ook aan het einde van 5th Avenue zijn verschillende openbare stranden. Dan zijn er nog vele beachclubs aan 5th Avenue, zoals Zenzibar.

Nachtleven
Clubs, clubs, clubs. Dacht je dat Cancún voor de party-animals was? In Playa gaat het er allemaal net een tandje rustiger aan toe, maar ook hier kun je op een maandagavond een willekeurige club in lopen waar het een drukte van jewelste is. De meeste bars, kroegen en clubs zijn gevestigd in 12th Street, al vind je de kleinere bars ook in 10th Street. Dit zijn zijstraten van 5th Avenue. Daarnaast zijn er nog een aantal day-clubs op het strand, waaronder Martina Beach Club, Carolina Daylight Club en Mamitas.

Local life
Wil je echt iets van de Mexicaanse cultuur proeven? Bezoek dan Avenida Benito Juarez. Dit is een van de hoofdstraten van Playa del Carmen waar je voornamelijk Mexicanen aantreft en weinig toeristen. Het is hier bijna altijd druk en lichtelijk chaotisch, maar een goede weergave van het Mexicaanse leven. Het ADO busstation bevindt zich precies op de kruising van 5th Avenue en Juarez.