Cozumel

De mooiste snorkel- en duikplekken. Die vind je in overvloed rond het eiland Cozumel, met talloze kleurrijke tropische vissen. Maar er is meer. Het binnenland is prachtig, met velden vol wuivende palmbomen. Het is tevens een van de weinige plekken in de Riviera Maya waar surfers zich op de plank wagen, dankzij de ietwat ruige zee.

San Miguel de Cozumel is de hoofdstad van Cozumel. Hier kom je aan met de ferry. Het zal je al snel opvallen dat er cruiseschepen voor de stad liggen. Het is namelijk de enige plek in de Riviera Maya waar cruiseschepen hun anker mogen uitgooien. Het is daarom geen verrassing dat het in San Miguel de Cozumel stikt van de souvenirswinkels, maar ook goud- en zilverwinkels. Aan het plein vind je verschillende gezellige cafe’s en restaurantjes.

Hit the road
Cozumel is een vrij groot eiland, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Isla Mujeres of Isla Holbox. Per huurauto of scooter kun je echter het hele eiland verkennen binnen een halve of hele dag. Het is zeker aan te raden om zelf achter het stuur te kruipen, aangezien bezienswaardigheden wat ver uit elkaar kunnen liggen en taxi’s prijzig zijn. Daarnaast is het verkeer vrij rustig en rijd je vooral door mooie landschappen, over de weg langs de kust. Verdwalen is bijna onmogelijk.

Maak onderweg stops bij de leukste hotspots, waaronder The Moneybar. Hier kun je met gemak een paar uur relaxen, terwijl je af en toe de zee inspringt voor een verfrissende duik of om even te snorkelen. Daarnaast zijn er nog vele ander barretjes en restaurants, gevestigd aan zee.

De stranden op Cozumel zijn anders dan bijvoorbeeld in Tulum. De zee is vrij ruig op de meeste plekken, waardoor het minder aantrekkelijk is om het water in te gaan, zeker voor gezinnen met kleine kinderen. Daarnaast zijn er ook relatief weinig stranden, maar bestaat de kuststrook voornamelijk uit rotsen.

Aanraders
Er zijn verschillende opties voor boottochten. Een veel aangeboden tour is de zogenoemde ‘three reefs tour’, waarbij je drie verschillende riffen bezoekt: Palancar, El Cielo en Columbia Shallows. Let er echter op waar je deze excursie boekt, want ze kunnen nogal in kwaliteit verschillen.

Een andere aanrader is het Chankanaab park, waar je eveneens kunt snorkelen en duiken en waar je voorzien bent van allerlei faciliteiten als restaurants.

Het zuidelijkste puntje van Cozumel heeft nog een verrassing in petto: hier ligt het ecologische reservaat Faro Celarain Park. Hier stap je de wereld binnen van mangrovebossen, hagelwitte zandstranden en koraalriffen.

Hoewel snorkelen en (scuba)duiken de boventoon voeren, heeft Cozumel ook een aantal Maya-sites en natuurlijk een tequila-tour.

Vervoer
Cozumel ligt op slechts driekwartier varen van Playa del Carmen. De ferry biedt een frequente en gemakkelijke verbinding vanuit de stad. Voor een paar euro zet je voet aan wal op dit paradijs.