Akumal: zwemmen met schildpadden

De onderwaterwereld van Mexico is magisch. Elke snorkelplek is anders. Akumal staat echter bekend om één ding: schildpadden! De kans dat je hier wél een schildpad ziet, is vele malen groter dan dat je er geen ziet.

Op een minuut of 30 rijden vanaf Playa del Carmen ligt een relatief onbekende baai: Akumal. Ik zeg onbekend, maar – helaas – niet onontdekt. Akumal is een rustige baai, met bijna geen golven. Hierdoor ideaal voor snorkelaars, ook als je er niet zo goed in bent.

En dan.. Zwemmen met schildpadden is een fantastische ervaring! Heel bijzonder om zo dichtbij te kunnen komen. Het water is niet altijd even helder, maar over het algemeen kun je de schildpadden prima zien. Maar raak ze niet aan, tenslotte verstoor je wel degelijk het leefgebied.

Regels
Als je het strand betreedt, zul je vrijwel direct worden aangesproken door excursiebedrijven. Zij willen je tours, gidsen en snorkelspullen verkopen. Snorkelen met een gids is in mijn ogen geen aanrader, je zwemt dan namelijk in een groep met minimaal twintig mensen. Het enige ‘voordeel’ is dat je met een begeleider achter de lijn mag en volgens hen zie je de schildpadden alleen daar. Echter is dat niet waar. Het klopt dat je niet zonder gids (en zwemvest) achter de lijnen mag komen, maar de schildpadden bevinden zich absoluut ook voor de lijn. 

Niet alleen zitten er veel schildpadden; Akumal is eveneens het leefgebied van heel veel pelikanen. Zoals je kunt zien op de foto, hebben ze weinig moeite met mensen.

Hoe kom je er?
Per colectivo is Akumal goed te bereizen. Vertel de chauffeur dat je naar Akumal wilt. Je stapt uit aan de andere kant van de snelweg, steekt deze vervolgens over en de rest wijst zich vanzelf: er is een weg naar het strand die direct naar Akumal leidt. Loop deze uit en je komt vanzelf op het strand.

Heb je een huurauto? Dan kan dat natuurlijk ook. Er worden overigens verschillende excursies aangeboden, ook in combinatie met Tulum. Toch ben ik van mening dat je Akumal prima zelf kunt realiseren. Vergeet je snorkel niet!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *