3 x de mooiste cenote’s

Brr, ijskoud water! Maar na een paar minuutjes voelt het aangenaam. Het koude water uit de cenote is bijna drinkbaar, zo schoon. Met een beetje pech heb je ook wat knabbelende visjes aan je voeten, maar dat hoort erbij. Het is de schoonheid van de natuur.

cenote yucatan mexico

En dat is precies hoe ik een cenote zou omschrijven; puur natuur, schoon, ongerept en óúd! Yucatan telt meer dan 3.000 cenote’s en nog steeds worden er nieuwe waterbronnen ontdekt.

Lesje geschiedenis

Het is belangrijk om de achtergrond van cenote’s te weten, want ooit werden ze gebruikt als heilige bronnen. Een cenote was voor de Maya’s een heilige plek; de ingang naar de onderwereld. Dat klinkt vrij duister, en dat is het eigenlijk ook. De Maya’s gebruikten namelijk de cenote’s om offers te brengen, inclusief mensenoffers. Er zijn talloze botten gevonden, die waarschijnlijk werden geofferd aan de regengod Chaac. Een voorbeeld van deze oude gruwelheden is cenote Sagrado, die je bij Chichen Itza vindt.

Mijn top 3

1. Cenote Zaci

Cenote Zaci vind je in het centrum van Valladolid en is daarom gemakkelijk te bezoeken. Deze cenote is half open en ligt half verscholen in een grot. Je kunt zwemmen, snorkelen of een rondje maken om de cenote dankzij de aangelegde trappen.

valladolid cenote zaci

2. Cenote Azul

Je vindt cenote Azul tussen Playa del Carmen en Xpu Ha. Vanuit Playa del Carmen aan je rechterkant, bevinden zich een aantal cenote’s, waaronder dus Azul. Je kunt een taxichauffeur vragen je af te zetten of een colectivo nemen. Deze cenote heeft als leuk pluspunt dat je van de rots kunt afspringen! 

cenote azul

3. Private Cenote

Eén van mijn absolute favoriete cenote’s blijft een privé-cenote in Playacar, bij de H20 condo’s. Deze cenote is helaas alleen te bezoeken als je hier verblijft, maar het is echt een magische plek. Mocht je deze cenote tóch graag willen bezoeken; wie weet kunnen we wat regelen! 

cenote in playacar, playa del carmen mexico

Natuurlijk zijn er nog vele andere cenote’s, waaronder Cristalino, Ikil etc., waarvan er zeker nog een aantal op mijn lijstje ontbreken.

Wil jij zelf cenote’s bezoeken? Bij sommige tours zit een bezoek aan een cenote inbegrepen, of je kunt er lekker zelf op uit gaan met de auto, colectivo, bus of taxi. Bezoek jij liever de echte authentieke cenote’s, waar je niet door tientallen andere toeristen wordt omringd? Ik neem je graag mee op privé-tour!  Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *