16 x beestjes spotten in de Riviera Maya

Mexico is een prachtig land op alle fronten; aan cultuur geen gebrek, fantastisch eten, mooie stranden, kleurrijke dorpjes en natuurlijk een indrukwekkende fauna! Maar welke dieren kun je eigenlijk allemaal vinden in Yucatan en Quintana Roo, de populaire toeristische staten in Mexico?

Maak kennis met 16 verschillende dieren die leven in en rondom de Riviera Maya. Van dolfijnen tot roggen en van haaien tot jaguars; dit kun je verwachten tijdens jouw verblijf in Mexico.

1. Dolfijnen
Ja wel.. Dolfijnen staan vaak hoog op het lijstje bij menig reiziger. Ik heb het genoegen gehad om meerdere malen deze fantastische waterdieren te mogen zien. De beste plek in de regio om dolfijnen te spotten is Sian Ka’an. De kans dat je hier dolfijnen ziet is 99 procent. Ook heb ik zelf een keer een dolfijn gezien bij Isla Holbox.

2. Tukans
Slechts 1 keer zag ik een tukan in een boom zitten, dat was erg toevallig, want normaal laten deze kleurrijke vogels zich niet snel zien. De grootste kans dat je ze ziet is bij de jungles, verspreid in Quintana Roo en Yucatan.

3. Jaguars
Deze indrukwekkende roofdieren leven diep in de jungles van de Riviera Maya en zijn niet gemakkelijk te spotten. Vooral ’s nachts komen deze prachtige dieren tevoorschijn; bijvoorbeeld om water te drinken uit de cenote’s in de jungle. Ik heb ze helaas nog niet gezien. Helaas zijn er in het afgelopen jaar al 3 jaguars doodgereden tussen Playa del Carmen en Tulum.

4. Zeeschildpadden
Schildpadden spotten in Mexico is niet zo moeilijk. De beste plek is ongetwijfeld Akumal, maar ook bij Isla Mujeres, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel en nog een aantal plekken worden schildpadden gezien. Ik heb het plezier gehad om meerdere malen tussen deze indrukwekkende dieren te snorkelen, maar ook heb ik een aantal keer schildpadden gezien vanaf het strand in Playa del Carmen. 

akumal-schildpadden-snorkelen

5. Flamingo’s
Flamingo’s spotten is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Rio Lagartos is de beste plek voor deze roze vogels, maar houdt wel rekening met de seizoenen. Maak je het jezelf liever makkelijk? Bezoek dan de Xaman Ha Bird Aviary in Playacar (hotelzone) in Playa del Carmen.

6. Krokodillen
Ja, echt. Deze monsters duiken zo nu en dan op in bijvoorbeeld Cozumel, Sian Ka’an en Tulum. Maar waar er duizenden leven zijn in de lagunes rondom Cancun; op een houten stijgertje zag ik daar ooit een mega grote krokodil.

7. Pelikanen
Deze grappige vogels leven in de gehele streek. Je hoeft eigenlijk alleen maar naar het strand te gaan om ze te zien.

pelikanen-akumal

8. Tarantula’s
Niet alleen tarantula’s, maar ook andere spinsoorten leven in Yucatan en Quintana Roo. Enkele keren ben ik opgeschrikt door een groot zwart achtpotig beestje; meet the tarantula. Toch is het niet de ergste die je kunt treffen: slechts 1 keer zag ik een zwarte weduwe, maar deze is veel gevaarlijker. Maar maak je geen zorgen, ik heb een spinnenfobie en tot nu toe valt het me nog reuze mee.

9. Roggen
Deze prachtige dieren kun je bijna op elke snorkelplek vinden in zowel de Golf van Mexico als de Caribische Zee. Ze zijn redelijk makkelijk te vinden. Een keer had ik een bijzondere ontmoeten op Isla Holbox met 4 roggen die langs me op scheerden, in slechts 40 cm diep water.

10. Apen
Ah, aapjes kijken! Je moet wel de jungle in durven, want daar is nu eenmaal de kans het grootst. Deze beestjes houden alleen niet altijd van pottenkijkers, dus pas op dat ze niet naar beneden plassen op poepen. Menig toerist is het al overkomen.

apen-mexico-jungle

11. Barracuda’s
Deze zeemonsters zijn gemakkelijk te spotten. Let er wel op dat je geen sieraden draagt, want wat dat betreft zijn het net eksters die op glitteringen afkomen. De kans dat een barracuda je aanvalt is niet groot en overigens zullen ze alleen aanvallen in grote groepen als daar reden toe is. Maar toch is de kans miniem.

12. Haaien
Haaien; je bent er bang voor of je zoekt ze op tijdens het duiken. Ik viel in de eerste categorie, totdat ik ooit een haai (op grote afstand) nabij Isla Mujeres zag tijdens het snorkelen. Ik realiseerde me toen dat het beestje gewoon zijn gang gaat en je met rust laat. Daarnaast ken ik geen enkel verhaal over een haaienaanval hier.

13. Colibri’s
Deze schattige kleine vogeltjes kun je bijna overal zien, maar je moet wel goed je ogen openhouden. Ze zijn klein en ontzettend rap. In Playacar heb ik ze een aantal keer zien. Ze leven graag op plekken waar het groen is.

14. Rode neusbeer
Verblijf je op een resort in Playacar, dan is de kans zeer groot dat je een rode neuswasbeer spot. Deze beesten zitten eigenlijk overal, maar in Playacar is de kans het grootst dat je ze treft.

rode-neusbeer-mexico

15. Agouti
En dat geldt ook voor agouti’s; een knaagdier die Nederlanders over het algemeen niet kennen. Dit gekke dier lijkt een mix tussen cavia en rat. Helaas kennen deze dieren niet de beste revolutie. Ze kunnen vrij weinig; alleen wegrennen. 

16. Slangen
Misschien wil je het niet weten, maar ook hier zitten slangen. Net als in de bossen in Nederland. Toch heb ik zelf maar een keertje een slang gezien; toen ik er bijna overheen fietste in Tulum. Dat was niet de ontmoeting die ik voor ogen had. 

En… Vergeet daarnaast de vele leguanen, gekko’s, hagedissen, tropische vissen, eekhoorns, schorpioenen, vlinders, (water)vogels en duizenden insecten niet!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *